2022-05-12 08:03:29• hírek • Bede Emőke

A rendőrség beépített emberének adta el a kábítószert a kisstílű díler

Május 10-én megszületett az elsőfokú ítélet annak a nem túl eredményes kábítószer-terjesztőnek az ügyében, akit 2022. január elején fogtak el azt követően, hogy az illető egy beépített embernek szeretett volna eladni egy adag kábszert.

A Szatmár.ro információi szerint a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség szervezett bűnözés elleni osztályának munkatársai megneszelték, hogy a szóban forgó férfi kábítószerekkel akar üzletelni, ezért január 3-án nyomozást indítottak ellene, melynek részeként még egy fedett nyomozót is ráállítottak az ügyre.


A jegyzőkönyv szerint a fedett nyomozóval együttműködő beépített ember még ugyanezen a napon egy fehér port tartalmazó apró zacskót vett át a megfigyelt személytől. Az illető a termékmintáért nem kért pénzt, csupán elmondta, hogy akár nagyobb mennyiséget is le tud szállítani ebből a szerből, ha szükséges. A rendőrség a mintát természetesen azonnal bevizsgálta, s mint kiderült, amfetaminról volt szó.


Január 6-án, azaz mindössze három nappal később a szóban forgó férfi 100 gramm amfetamint szeretett volna eladni a már említett beépített személynek, melyért 3500 eurót kért. A felek megegyeztek abban, hogy az üzletet a díler szatmári otthonában ütik majd nyélbe.


A rendőrség résen volt, s amint a „vásárló” átvette a kért mennyiséget, az egyenruhások rajtaütöttek a díleren. A férfi azonnal bevallotta, hogy a házban rejteget még némi kábítószert, melyet önként át is adott a rendőrségnek. A hatóság emberei végül 15 adag, alufóliába csomagolt fehér port és további 3 zacskó, még porciózásra váró anyagot koboztak el. Utóbbiról egyébként az illető elmondta, a koffeinnel kevert, „speed” néven ismert szert Franciaországból szerezte be, ugyanakkor a laborvizsgálatok során kiderült az is, hogy az anyag nem túl tiszta, az amfetamin és koffein mellett ugyanis paracetamolt és propifenazont (gyulladásgátló, láz- és fájdalomcsillapító) is tartalmaz.


A gyanúsított a vallomásában beismerte a bűncselekmény elkövetését, és elmondta, azért vetemedett ilyesmire, mert nehéz pénzügyi helyzetbe került. Állítása szerint nincs állandó, a család eltartásához elegendő bevétele, hiszen napszámosként dolgozik az építőiparban. Mint bevallotta, január elején egy másik személytől megközelítőleg 50 gramm amfetamint vett át azzal a céllal, hogy eladja azt. Az így szerzett bevétel rá eső részét egyébként közvetlenül az üzlet nyélbe ütése után lefölözhette. Abban a reményben pedig, hogy egy kis extrára is szert tehet, a férfi bement egy patikába, különféle koffein tartalmú gyógyszereket szerzett be, majd a tablettákból nyert porral gyarapította a rendelkezésére álló amfetamin mennyiségét. Így került hát a két említett fájdalomcsillapító az amfetaminba.


A vádlott a nyomozás során azt is beismerte, hogy rendszeres kannabiszfogyasztó, és még annak a kereskedőnek is megpróbált nagyobb mennyiségű amfetamint eladni, akitől egyébként a marihuánát szokta beszerezni. A vádlott elmondása szerint mélységesen megbánta, hogy ilyen bűncselekményekbe keveredett, mi több, a dílerhálózat több tagjának azonosításában is segítette a rendőrség munkáját.


Figyelembe véve a tényt, hogy a nyomozás alatt végig együttműködött a rendőrséggel, mi több, mások megbuktatásában is szerepet játszott, valamint azt, hogy az illető büntetlen előéletű, családos ember, akinek két kiskorú gyermeke is van, a bíróság úgy ítélte meg, hogy alacsony a bűnismétlés kockázata. Magyarán szólva a bíró úgy találta, hogy a férfi alaposan megtanulta a leckét, és valószínűleg nem fog újra felcsapni kábítószer-terjesztőnek.


Mindezek alapján a szatmári férfit 4 év börtönre ítélték, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztették. Az ítélet nem jogerős, a kihirdetéstől számított 10 napon belül a feleknek jogukban áll megfellebbezni a bírói döntést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: